,

Dinimize Göre Komşuluk İlişkileri Nasıl Olmalıdır?

Dinimize Göre Komşuluk İlişkileri Nasıl Olmalıdır?


 Hz peygamber efendimiz komşuluğu ne güzel bizlere anlatmış. ''Komşumdan biri hastalandığında geçmiş olsun ziyaretine git, komşularından biri öldüğünde cenazesine git. Zor durumlarda komşularına onların dertleriyle dertlen. Komşunun bir ihtiyacı olduğunda sıkıntısına gidermeye çalış, borç isteyen komşunu geri çevirme. Yaşadıkları sevince ortak ol sevin. Komşunu rahatsız etmemeye dikkat et, komşunun iznini almadan binanı onunkinden yüksek yapmaktan sakın. Komşularının canlarının çekebileceği bir şey aldığında onlarla paylaş. Evinde pişen yemekten komşularına da ikram et. Yakınlarına da böyle davranmalarını tavsiye et. Paylaşma imkanın yoksa gösterip özendirmemeye dikkat et. Komşularınla karşılaştığında onlara selam ver, güler yüz göster. ''

Yüce Rabbimiz buyuruyor ki  ''Allah’a ibadet edin ve onunla hiçbir şeyi ortak koşmayın. Ana babaya akrabaya yetimlere, yoksullara, yakın komşulara, uzak komşuya yanınızdaki arkadaşa, yolcuya iyilik edin. Şüphesiz Allah kibirlenen ve övünen kimseleri sevmez.''( nisa 4/36/ )

Sevgili peygamberimiz buyuruyor ki '' Allah’a ve ahiret gününe inanan, iman eden komşusuna iyilik etsin ( buhari edep 31)

Her şey apaçık gizli saklısı yok. İyi insan bunu bilir bunu uygular, iyi insan tek ben demez. İyi insan akrabasını korur kollar, sıkıntıları dertleriyle yakından ilgilenir. İyi insan iyilik sever, fedakarlıkta bulunur. Güleç yüzlü  cömert olur, içten sevecen olur. İyi kötü günlerde yalnız bırakmayan, iyi insan daima iye doğru güzele teşvik eder. Zekat sadaka verir, önce müşkül akrabanı kollar, gösteriş ten uzak olur.

 Sevgili peygamberimiz buyurur ki : ''Rızkının genişlemesini veya ömrünün uzatılmasını isteyen akrabasıyla ilişkisini sürdürsün.'' ( Buharı edep 12/)

 İşte bu ramazan ayları bizlere nefsimizi yeniden temizleyip, arındıran, kurtuluşa erdiren aydır. Şimdi hızır ol yetiş sana da hızır aleyi selam yetişsin . Bu son aylara doğru rüyalarımıza hızır aleyhisselam yetişsin. Bu ay ortası rüyalar apaçık bizleri uyaracak. Güzellikler gelecektir, anı anında niyetlerimiz olacaktır. İyi düşünelim kalbimizi iyilik güzelliklerle müjdeleyelim.

Share:
Yer: İstanbul, Türkiye

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder