İsminle yüzleş ve kendini iyileştir.
Bazı harfler iç içe sıkışmış ve kendi içine kapanmış her şeyden korkar olmuş.
1-Malı mülkü gerektiği kadar zamanında harcamaya kıyamayıp, elde tutarak cimrilik eden harfler.
İsmin baş harfi, soy isminin ilk baş harfi;
İ P B A Ç Z G Ü Ö R E N Ş olanlar. Artık kaybetmekten korkmayın, korkularınızla ara sıra yüzleşmeniz gerekmektedir .
2-Tabiat kanunlarına aykırı sonuçlar elde etmek iddiasında olanların baş vurdukları gizli işlem ve davranışları yapmak.
İsmin baş harfi ? Soy ismin baş harfi S Ş J I Y T Ü V R A Ö Ç D B Aşırı temkinli tedbirli olmaları gerekir, huzuru manevi yolda bulabilirler.
3- Alkollü içki veya keyif verici madde kullanarak ve bu sebeple kendini bilmeyecek durumda olmak sarhoşluktur. Bu etkinin içinde olan ve kurtulmak isteyen harfler;
İsmin baş harfi H K Ş İ Ü Ö V S Ş Y Ç Ğ D R
Aşırıya kaçmamak yanlışa yönelmemek, yanlışı doğruyla düzeltmek, aksi taktirde uçuruma doğru giden olur . Maneviyatı daha baskın, olumlu düşüncede olmaları gerekir. Negatif insanlardan uzak kalmalılar.
4-Yaptırılmak istenen bir işte yasa dışı kolaylık ve çabukluk sağlanması ya da hak edilmeyen şeyin elde edilmesi için bir kimseye mal veya para olarak sağlanan çıkar RÜŞVET!
Etkisinde kalan harfler; İsmin baş harfi O Ö M T Y Ü B A H K İ L
Daha temkinli sabırlı kolaya kaçmadan doğru yoldan şaşmadan gidilmeli, aksi taktirde sürekli imtihana tutulurlar, farkına varıp dönüldüğünde ödülleri büyük olur.
Nisan ayını hafife almayın!
Özünü sözünü ilmini bilgisini aktaran büyük ödüllere ulaşır. İnsan bilgili olabilir ,bilgisini incitmeden kırmadan üzmeden severek özününden şaşmadan aktarmalı.
Üstünlük taslamadan, ben her şeyi gördüm bildim ben bilirim demeden yapmalı.
Nisan ayı bizlere yolundan şaşma diyor. Yapılan iyiliği muhatabın yüzüne vurmak, başa kalkmak, karşısındakinin değer ve şerefini sarsmak, küçük düşürmek, başkalarını aldatmak, şaşırtmak, korkutmak veya yalan söylemek. Çekememezlik, kıskançlık, haset, ilahi iradeye uygun olan düzeni bozgunculuk, iftira, gıybet, kendini başkalarından üstün tutmak, büyüklük taslamak, böbürlenmek, kibir, birine kasıtlı olarak asılsız yere bir suç yüklemek, kara çalmak, iftira. Başkasına ait mal değer ve imkanı çalmak, kendine mal etmek, hırsızlık.
İslam ahlakında kötü ve yerilen ahlaki özellikler dünya ve ahiret dengesini kuramamış, heva ve hevesinin emrine girmiş, iradesine hakim olmayan insanların özellikleridir. Bu durum Allah‘ın emir ve yasaklarına gereği gibi uygulanmamasından kaynaklanır.
İslam da bunları çirkin, yenilmiş ,kınanmış ve sevilmeyen davranışlar olarak görürüz. Bunların birey ve toplum hayatında bir çok olumsuz sonucu görülür, bu sonuçlardan bazıları şunlardır.
Bir kişi Rabbinden uzaklaşırsa ,insanlık onuru ve şerefi zedelenir. İnsanın kendini kontrol melekesi zayıflar, zamanla yok olur. Sonunda kişi zelil bir duruma düşer, insanlar arasında saygı sevgi ve güven azalır. İnsanlar arasında kin ve nefret duyguları doğar. Günden güne düşmanlıklar körüklenir. İnsanların sağlıklı ve samimi ilişkiler kurma imkanı ortadan kalkar, kardeşlik bağları kopar .
Toplumsal huzur ve düzen bozulur, kişinin yaptığı iyi amelleri boşa çıkar. İnsanın maddi ve manevi sağlığı zarar görür, bu özellikleri gösteren kişi çevresinde güvenilen fikirlerine itibar edilen insan olma özelliğini kaybeder. Kötü ahlâkın hiçbir övünülecek tarafı yoktur,
Cimrilik: Ali İmran 180 ayet
İftira: Nisa 112
Gıybet hucurat süre 49. 12. ayet
Kibir lokman 31. 18. ayet
İftira: Araf yedinci 56. ayet
Haset: Nisa dördüncü 32. ayet
Büyü: bakara ikinci 102. ayet
Rüşvet: bakara 188. ayet
Kumar: maide beşinci 91. ayet
Sarhoşluk: maide beşinci 90 ayet
Zina: İsra 17. 32. ayet ya Nisa dördüncü 38. ayet
Gösteriş: Nisa dördüncü 38. ayet
Küçük düşürmek: hucurat 49. 11. ayet
Hırsızlık: maide beşinci 38. ayet
Yalan söylemek: nahi 16. 105. ayet
Adam öldürmek: maide /532/ ayet
Yardımlaşmak zamanı
Yardımlaşmadan söz açınca çoğunlukla ilk akla gelen zekat sadaka infak ihsan gibi kavramlar da ifade edilebilecek maddeyi yardımlaşmadır. Ancak yardımlaşma, gerek maddi gerekse manevi her türden desteği ifade eder ,mesela fikir danışana doğru ve uygun görüş bildirmek. Zülüm ve haksızlığa uğrayan kimseyi zalimin zulmünden kurtarmak ve korumak. Zalim bir insanın zulmüne engel olmak, hata yapan bir kişiyi affetmek. Arası bozuk kişilerin arasını yapmak, güzel sözlerle kalpleri fethetme, kederli kişilerin kederlerine teselli bulmaya çalışmak. Hastayı ziyaret etmek, kısacası yardım insanlar arasındaki tarafların ayakta kalmalarına ve hayatlarını sürdürmelerini küçük ya da büyük her türlü desteği vermektir. Yardımsız kalmak her bir sorunla ve düşmanla tek başına karşılaşmak anlamına gelir. Yardımlaşma toplum halinde yaşamanın tabii bir sonucudur. Hem başkaları ile yaşamak hem de yardıma ihtiyaç duymamak imkansızdır. Komşu komşunun külüne muhtaçtır.Allah’ın hoşnutluğunu kazanmak için yardımlaşan müslümanlar, yaptıkları yardım karşısında muhataplarından bir şey beklemezler . Yardımlarını başa kalkmazlar ,yardım olarak sundukları şeyin kendileri için de değerli olmasına özen gösterirler. Yardımlaşmanın hem bu dünyada hem de ahirette güzel sonuçları vardır. Yardımlaşma sayesinde birlik ve beraberlik duyguları gelişir, nefret ve düşmanlık gibi kötü duygu ve düşünceler engellenir . İş bölümü yapılarak toplumsal dayanışmaya hizmet edilir. İşte insan oğlu fıtratında iyi kötü duygularla yaşar, yaşatır . Kötülüklerden, kötü düşünceli insanlardan uzak duralım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder