Ahlakı iyi olanın imanı güçlü olur, ibadeti güçlü olanın imanı zayıflamaz.

 

Melike Aydın


Ne göre acizim diyorsun ? Kendime  düşmanmısın? 

Allah kulunu sınar,  kendinden korkma ,ancak Allah'tan kork.

Kendinden kaçma imanına güven, Allahtan kaçma imanını yok edersin. Kendinden kaçma yoluna kapan kurarsın. Kimsesizim deme seni koruyan kollayan seni sarıp sarmalayan Allah'ın var .Geceyi gündüze katan rabbin  var .

  Sen onun yapacaklarından kork, Yalnız değiliz, yıkılan hayallerimiz ola bilir ,her şeyimiz altüst ola bilir. Kalpler köz köz yana bilir. Yetiş dediğimizde bize yetişecek Allah var .O verdimi fazlasıyla verir, azı çoğu  o bilir. Yetinen var yetinmeyen var ,daha çok isteyen var ,yada azıcık aşım dertsiz başım diyen var. Çokla yetinmeyen var, ne garip değil mi? Azı bilmeyen çoğu hiç bilemez yada bilmezlikten gelir. Maddi değere yani  paranın kaybına bakmayacaksın, imanın kaybolup gidiyor ona bakacaksın. Böyle insanlar ne hikmetse doymuyorlar ,ver Allah ver nerden gelirse gelsin. Şunu unutmayalım ki bu evrene gelirken tüm canlı varlıklar insanı hayvanı kimse yalnız doğmaz, ama yalnız gider. Seni bekleyen Allah var bu dünya ve ahirette. Önemli olan bu dünyayı mutlusuyla acısıyla göğüslemektir. Taktir edileceksen en yüksek mertebeden edileceksin. Sevildiğini bil sevgisiz yaşama, her şeye ezilip büzülme. İmanın gücü sadakat tır.  Allah aşkıdır, bu dünyada ağaç bile gövdesinden dallarından destek alır. İnsan da imandan güç alır. 

Bir düşünün, yıldızlar ve ay  bile geceyi beklerken gündüzden güç alır, zamanı bekler ve insana yön verir görevini tamamlar geriye çekilir. İnsan en acımasız, en doyumsuz, en sabırsız, en çok dert yanan, en vefasız,  en merhametsiz, en vicdansız, en aciz, en kötümser, en huysuz , inkarcı, fitneci , doyumsuz canlıdır.

 İnsan masum insanlara iftira etmemeli, onları  suçlamamalı. Kim bir hata  veya günah işler de sonra onunla bir suçsuzu itham ederse hiç kuşkusuz, büyük bir iftira ve açık bir günah yüklenmiş olur.” (Nisa 112) 

İnsan kibirli, gururlu olmamalı. İnsan dürüstlerle birlikte olmalı.

 Ey iman edenler! Allah’tan korkun ve özü-sözü bir kişilerle beraber olun. (Tevbe 119) 

İnsan zalimlerle değil Allah ile dost olmalı,  mal, mülk budalası olup karunlaşmamalı. İnsan Allah ile aldatanlara aldanmamalı.

“Ey insanlar, Allah’ın vaadi haktır! O halde iğreti dünya hayatı sizi aldatmasın.! O aldatıcı, o çok gururlu, sizi Allah ile aldatmasın.”  (Fatır 5) 

İnsan para için hareket etmeyenlerin, paraya önem vermeyenlerin peşinden gitmeli, menfaatleri için dindar görünenlerden uzak durmalı.

“Sizden herhangi bir ücret istemeyenlere uyun. Onlardır doğruyu ve güzeli bulanlar.” (Yasin 21)

Mal mülk yığıp, yoksulları gözetmeyenlerden olmamalı. İnsan körü körüne iman etmemeli, boş boş oturmamalı, etrafına bakmalı, şüphe etmeli, araştırmalı, düşünmeli.

“Bu dünyada kör olan, ahirette de kördür. Yolca da daha sapıktır o.” (İsra 72)

İnsan kendini ve mensup olduğu her şeyi eleştirebilmeli.

“Kendisini ısrarla kınayan benliğe de yemin ederim.” (Kıyame 2) İnsan, hayvanların da bir ümmet olduğu bilinciyle haklarına uymalıdır.

İnsan aklını başkasına teslim etmemeli, İnsan sevgi şefkat merhametli, akıllı güçlü azimli sabırlı kalbi dili Allah zikir eden olmalı. Maneviyatı güçlü, yetimi mazlumu fakiri ayırt etmeden koruyan, yaşlıyı çocuğu kollayan, hayvanları  seven koruyan olmalı.

Allah'ın birliğini, var olan 4 kutsal kitaba, son Kuranı Kerim'e meleklerine, peygamberlerine  inanır güvenirse şart olsun ki dünyanın en büyük zenginliğine sahiptir.

Abdülkâdir Geylânî Hazretleri de bu hakikat le ilgili olarak şu nasihatlerde bulunur:

Ey oğul! Hü­ner-hik­met bağ­lan­tı­la­rın­dan ne za­man kur­tu­la­cak ve ilâ­hî kudret men­zi­li­ne vâ­sıl ola­cak­sın? Ame­lin, hik­met ile se­ni Azîz ve Ce­lîl olan Al­lâh’ın kud­re­ti­ne ne za­man ulaş­tı­ra­cak?


Sırf se­ni müp­te­lâ kı­la­bi­le­ce­ği be­lâ­la­rın­dan ötü­rü Allah’tan uzaklaşma! Allah se­ni bâzı be­lâ­la­ra dû­çâr eder. Bu­nun se­be­bi şu­dur: Aca­ba se­bep­le­re da­ya­nıp O’nun ka­pı­sı­nı terk mi ede­cek­sin, yok­sa O’nun ka­pı­sı­na mı ya­pı­şa­cak­sın? Aca­ba zâ­hi­re mi da­ya­na­cak­sın, yok­sa bâ­tı­na mı? Aca­ba id­râk edi­le­ne mi gü­ve­ne­cek­sin, yok­sa id­râk edi­le­me­ye­ne mi? Aca­ba gö­rü­ne­ne mi yö­ne­le­cek­sin, yok­sa gö­rün­me­ye­ne mi?.. Sa­na ve­ri­len mâ­ri­fet, hü­ner ve mu­vaf­fa­kı­yet­le­ri, nef­sin­den mi bi­le­cek­sin hak’tan mı?  Ahlakı iyi olan imanı güçlü olur, ibadeti güçlü olan imanı zayıflamaz, aksine güçlenir . Güç sende isminizle şanlanın, şahlanın. İsminizle yaşayın güzelliklerle, soy ağacımıza yatırım yapalım. Bu gün değil yarınlarınız sizlerin yolundan bir örnek çıkaracak ve alacaktır. İsminiz sizlerin tohumudur, güzel isminize tohum atın ve büyümenize yol açın.

Sevgiyle kalın

Share:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder