, ,

Dinimizde güzel isim koymanın önemi!


Dinimizde  güzel isim koymanın önemi!


 İsminle yaşamasını bil!

 İsimlerimiz ve soyadımız hayatımızın her alanında başarılı olmamız için çok önemli. Bilindiği gibi bir çok ünlü sanatçı ve iş insanı ismini değiştirerek çok başarılar elde etmiştir. Bir çok sanatçımızın isim ve soy ismi farklıdır. Kıyamet gününe kadar ismimizi en güzel manevi enerjimizle taşıyalım.

 İsminizle tanınırsınız, isminiz ruhunuzu besleyen etkili ilaçtır. Siz isminiz ve babanızın ismi ile beraber çağrılacaksınız [Mesela Ali oğlu Hamza veya Ali kızı Ayşe ] gibi.  O halde isminizi güzel anlamı olsun. Kuran'da geçiyor diye isim koyulsun bu şart değil İsmini en güzel taşıyan ilmini tanır ilmini bilen ismini bilir ilmini bilen nefsine yenik düşmez.

Âyetler:

1. “De ki: Ey Rabbim! İlmimi artır.” 

 2. “De ki: Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?” Zümer sûresi (39), 9.

 3. “Allah içinizden iman edenlerin ve kendilerine ilim verilenlerin derecelerini yükseltir.” Mücâdele sûresi (58), 11. 

4. “Allah'tan kulları içinde ancak ilim sahibi olanlar korkar.” Fâtır sûresi (35), 28.

Ne güzel anlatmış şükür yaratanımıza.  Her an, her zama,n ismimiz bizlerin yön pusulasıdır. İsimlerimiz bizlerin gelecekteki anahtarıdır. İsimlerin, harflerimizin açamayacağı kapı yoktur. İsimlerimiz nefsimizi kaderimize yön veren işarettir.      

Güzel isimler çoktur. Mesela Peygamber isimleri, Resulullah efendimizin 400 kadar olan mübarek isimleri, Allahü teâlânın Esmâ-i hüsnasından olup da, isim olarak koyması caiz olan Ali, Aziz, Macid, Mucib, Rafi, Reşid isimleri, Eshab-ı kiramın, âlimlerin ve evliyanın isimleri konabilir. 


Bir ismin güzel olması için mutlaka Kur’an-ı kerimde bulunması gerekmez. Yüz binden fazla Eshab-ı kiramdan Hazret-i Zeyd hariç, hiçbirinin ismi Kur’an-ı kerimde yoktur. Güzel isimler çoktur. Değişik isim olsun diye, yahut en güzel isim olsun diye Kur’an-ı kerimde geçen her kelimeyi, sırf Kur’an-ı kerimde geçtiği için çocuğa isim olarak koymak, çok yanlış olur. Çünkü Kur’an-ı kerimde güzel isimlerin yanında kâfirlerin isimleri de vardır. En başta şeytan var, İblis var, Hannas vardır. Kâfirlerden Karun, Haman vardır. Peygamber efendimizin düşmanı Ebu Leheb’in ismi vardır. Bunları koymak doğru değildir.


İsim sahiplerine şefaat 

Her Peygamber, kendi isminden olanlara, her âlim ve evliya da, kendi isminden olanlara şefaat edecektir. Güzel ismin bu yönden de önemi vardır. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

(Allah indinde en güzel olan isimler, Abdullah, Abdurrahmandır.) [Müslim] 

(Üç oğlu olup da, birine adımı vermeyen, cahillik etmiş olur.) [Taberani]


Allahü teâlâ buyurur ki: İsmi, Ahmed, Muhammed, Mahmud gibi Habibimin isminden olan mümine azap etmekten haya ederim. [R. Nasıhin] 

(Muhammed isimli kimseyi hakir görmeyin, onu mahrum etmeyin! Onun bulunduğu bir evde, bir yerde bereket vardır.)[Deylemi] 

Share:
Yer: İstanbul, Türkiye

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder